Kesäinen kierros von Nottbeckien asuinsijoilla

 

Baltiansaksalaista alkuperää olevan von Nottbeckien mahtisuvun kätten jäljet näkyvät monessa kohtaa Tampereella. Hämeenpuiston pohjoispäässä Näsinkallion päällä on uusbarokkinen palatsi, Milavida. Sen rakennutti Peter von Nottbeck vuonna 1898. Nykyisin palatsissa toimii museo, joka vaihtuvien näyttelyiden lisäksi kertoo von Nottbeck -suvun tarinan 1830-luvulta 1900-luvun alkuun.

Milavida






Laskeutumalla kalliolta alas kaakkoon pääsee Tallipihan alueelle. Se on 1800-luvulla rakennettu puutaloalue, joka oli tarkoitettu von Nottbeckien ratsu- ja vaunuhevosia ja niiden hoitajia varten. Koristeellisissa rakennuksissa oli palvelusväen asuntoja. Nykyään alue on suosittu ympärivuotinen ostos- ja tapahtumapaikka.

Tallipiha







Kuninkaankadun toisella puolella, vastapäätä Tallipihaa on uusrenesanssityylinen Finlaysonin palatsi. Sen rakennutti puolestaan Alexander von Nottbeck vuonna 1899. Puiston keskellä sijaitseva palatsi on ravintola- ja juhlakäytössä.

Finlaysonin palatsi


Palatsin läheisyydessä kadun toisella puolella sijaitsee Wilhelm von Nottbeckin  Finlaysonin puuvillatehtaan työntekijöille hartaustilaksi vuonna 1879 rakennuttama kirkko. Nykyään Finlaysonin kirkko toimii lasten tiekirkkona ja suosittuna vihkikirkkona.







Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo