Tervetuloa seuraamaan blogia, joka esittelee pääosin kaupunkimaisia kohteita nähtävyyksineen Euroopassa ja myös kotoisassa Suomessa.
Olemme harrastaneet ulkomaan matkailua 80-luvun lopulta alkaen. Pääosa matkoista on suuntautunut Välimeren maihin, viime vuosina suurimmalta osin Espanjaan. Tykkäämme kuljeskella sellaisilla reiteillä, joissa on miellyttävää tai mielenkiintoista nähtävää.
Riika tutuksi risteillen
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Itämeren neljänneksi suurinta kaupunkia, Riikaa, halkoo Daugava-joki (suom. Väinäjoki). Vanhankaupungin ulkokehällä kulkee Pilsetas kanãls -kanaali. Niillä järjestetään risteilyjä, jotka ovat leppoisa tapa tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Kanaalista joelle lähteviin risteilyihin pääsee mm. Bastejkalnan puistosta.
Alkumatkasta vene lipuu ohi sillan, johon rakastavaiset ovat kiinnittäneet tunteensa lukoilla. Latvian kansallisooppera sekä entisissä ilmalaivahalleissa toimivat kauppatorin paviljongit ohitetaan läheltä.
Kanaalista puikahdetaan Väinäjoelle. Ensimmäisenä alitetaan rautatiesilta, joka on vanhin joen ylittävistä silloista. Vastarannalla näkyy Latvian kansalliskirjaston jyhkeä rakennus. Toisella puolella jokea sitä tervehtii Pyhän Pietarin kirkon 123-metrinen torni. Myös Baltian suurin kirkko, Riian tuomiokirkko, erottuu vanhankaupungin siluetissa. Riian linnan tornissa liehuu isännän viiri merkkinä siitä, milloin presidentti on virka-asunnossaan.
Huvivenesataman kohdalla palataan takaisin kanaalireitille, joka kulkee läpi puistojen. Matkalla ohitetaan myös Riian kongressikeskus. Kanaalissa saattaa kohdata muillakin vesikulkuneuvoilla liikkuvia.
Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Latvia-aiheisia blogiartikkeleita:
Maltan megaliittitemppelit ovat yksi maailman vanhimmista ihmisen pystyttämistä uskonnollisista rakennuksista. Rakentaminen on alkanut jo 3600 eKr. Unescon maailmanperintölistalle kuuluu seitsemän temppeliä. Tarxienin temppelialue sijaitsee seitsemän kilometriä Vallettasta kaakkoon, Paolan kaupungin alueella. Kalkkivestä rakennettuja temppeleitä on yhteensä neljä. Temppelialueen portti koostuu isoista lohkareista. Näkyvillä on kiviä, joihin on hakattu eläinhahmoja sekä spiraalein koristeltu kynnyskivi. Kivipadassa on poltettu yrttejä ja suitsukkeita. Kivikauden rakentajilla ei ollut käytössä metallityökaluja. Myös alttareiden koristeina oli spiraalikuvioita. Friisissä on kuvattu härkiä ja muita kotieläimiä. Nähtävänä on myös runsasmuotoisen naispatsaan alaosa. Tarxienin ja muilta temppelialueilta löydettyä esineistöä on siirretty Vallettan keskustassa olevan arkeologisen museon suojiin. Naispatsaita, astiastoja ja koristeltuja friisejä...
Sliema on Maltan tiheimmin asuttu kaupunki. Se sijaitsee pääkaupungista Vallettasta luoteeseen, satamalahden toisella puolella. Kaupungissa on yli 20 000 asukasta. Lisäväriä tuovat vaihtuvat ulkomaalaiset turistit. Sliema ja viereinen St. Julians ovat Maltan tärkein lomakohde. Rantaa myötäilee Sliema Fortina -kävelykatu. Se on baareineen ja ravintoloineen niin turistien kuin paikallistenkin suosima kävely- ja lenkkeilypaikka. Välimeren aallot ovat hioneet rannan kalkkikivikalliot sen verran tasaisiksi, että niillä voi makoilla ja nauttia auringon lämmöstä. Kalkkikivirantojen lisäksi Sliemassa on yksi pieni hiekkaranta. Välillä voi pulahtaa puhtaitten vetten vilpoisaan syleilyyn. Myös roomalaisen kylpylän altaat ovat vieläkin käytössä. Sliemasta lähtee puolen tunnin välein lautta (Ferries) Vallettaan. Matka taittuu vartissa. Bussilla Vallettaan ajaa puoli tuntia, vaikka matkaa on vain seitsemän kilometriä. Busseja ei tarvitse kovin kauan odottaa, mutta kulkijoitakin on...
Tampereen valoviikot ovat jo monitalvinen perinne. Ne alkavat lokakuun lopulla, kun pimeän aika päivästä on valoisaa pitempi. Osa valokohteista on nähtävissä vain joulun aikaan. Kierroksen voi aloittaa Näsinpuistosta. Metsän eläimet ovat kokoontuneet joulun viettoon Milavidan joulukuusipuistoon. Valotaideteoksena solisee myös suihkulähde. Joulukuusipuisto on valaistuna 2.2.2025 saakka. Viereisellä Tallipihalla on myös jouluiset koristeensa. Parhaimmillaan siellä voi törmätä vaikka itse joulupukkiin. Väinö Linnan aukion seinillä seikkailevat niin ikään metsän asukit. Videotaideteos on nähtävänä loppiaiseen saakka. Keskustoria ympäröivien rakennusten seinille heijastuu erilaisia valokuvioita. Nämäkin valaistukset ovat päällä loppiaiseen saakka.
Mijas Pueblon vanhan kaupungin keskustasta Plaza de la Constitucíon -aukiolta härkätaisteluareenan suuntaan alkaa rinteiden reunamilla kiertelevä näköalareitti, Paseo de la Muralla . Alkuun on suunnattava härkätaisteluareenaa vastapäätä olevan Torre de la Muralla -tornin ohi. Torni on jäänne roomalaisten rakennuttamasta linnoituksesta. Reitti kulkee osin vanhan linnoituksen muureja myötäillen. V anhan linnoituksen muureja on säilynyt Iglesia Inmaculada Concepcion -kirkon eteläpuolella olevilla rinteillä. Muureja kulkiessa voi tutustua myös Parque Botanico de la Muralla -kasvitieteellisen puutarhan kasvistoon. Lounaiskulmalla reitti kääntyy pohjoiseen. Mirador del Paseo - ja Mirador Calle Muros -näköalapaikkojen jälkeen askeleet vievät takaisin lähtöpisteeseen eli Plaza de la Constitucíon -aukiolle. Lue myös: Mijas Pueblon maisemat ja museot
Pyhän Paavalin katakombit ovat yksi Maltan erikoisimmista nähtävyyksistä. Hautaluolat sijaitsevat Rabatissa vajaan 15 kilometrin päässä Maltan pääkaupungista Vallettasta. Maanalaiset haudat ovat peräisin 300-400 eKr ja ne olivat käytössä aina 7.-8. vuosisadalle jKr. Ennen hautaluolia on mahdollista tutustua niistä löytyneisiin esineisiin. Heti sisääntulon jälkeen olevassa näyttelyssä esitellään myös luoliin hautaamistapaa. Alueella on yhteensä 23 erikokoista hautaluolaa St. Agatha Street -kadun molemmin puolin. Jokaiseen luolaan on oma sisäänkäynti. Katakombeihin on haudattu sekä kristittyjä, juutalaisia että pakanoita. Joissakin luolista näkyy kallioon hakattu pyöreä tasainen ympyrä. Sitä käytettiin pöytänä, jonka ääressä omaiset nauttivat vainajan muistoaterian. Pöytää kutsutaan agape-pöydäksi. Muutaman haudan päälle on jätetty kannet. Osassa taas on luut paikalla esittämässä, miten hautaus tehtiin. Katakombi-alueen pääsymaksut ja aukioloajat . Urbaanipatikoijien julkaise...
Kommentit
Lähetä kommentti