Seurasaaren ulkomuseo - entisaikojen maalaisidylliä

 


Helsingin kantakaupungin länsilaidalla sijaitsee Seurasaaren ulkomuseo. Se perustettiin vuonna 1909. Tarkoituksena on eri maakunnista siirrettyjen rakennusten avulla esitellä perinteistä suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria. Ensimmäiseksi saarelle siirrettiin Niemelän torpan 13 rakennusta Konginkankaalta. Torpan vanhin osa on savusauna vuodelta 1770.

Niemelän torppa

Seurasaaren ulkomuseo



Ulkomuseon vanhin rakennus on Sauvosta siirretty Karunan kirkko. Sen on rakennuttanut vapaaherra Arvid Horn vuosina 1685-1686 omaksi kappelikirkokseen.

Karunan kirkko



Länsisuomalaista säätyläiselämää edustaa niin ikään sauvolainen Kahiluodon kartano. Pohjalaisia vooninkeja löytyy Kurssin ja Ivarsin taloista. Ivars toimi kestikievarina, jonka yläkerran vihreässä kamarissa keisari Aleksanteri I yöpyi vuonna 1819.

Kahiluodon kartano


Kurssin talo


Ivarsin talo


Pertinotsan talo on peräisin Raja-Karjalan ortodoksialueelta. Ihmisten ja eläinten asumukset olivat saman talon eri päädyissä. Itäistä kulttuuria edustavat myös Selkämä Pieksämäeltä ja Hallan talo Hyrynsalmelta.

Pertinotsan talo



Selkämän talo


Hallan talo



Seurasaari on kaupungin ulkoilupuisto, johon kaikilla on vapaa pääsy. Museotaloihin on pääsymaksu. Museotalojen aukioloajat ja pääsymaksut.


Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Helsinki-aiheisia blogiartikkeleita: 

Kommentit

  1. Onpa kauniin näköinen paikka - olisi kiva päästä itsekin käymään !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan käymisen arvoinen kohde. Museotaloissa oli oppaat, jotka kertoivat taloista ja niiden asukkaista. Toivottavasti pääset käymään.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo