Latvian kansalliskirjailijoiden asumuksilla Riiassa ja Jūrmalassa

 

Kaksi latvialaista runosielua löysivät toisensa, kun Rainis ja Aspazija kohtasivat Venäjän tsaarin yksinvaltiutta vastustavan liikkeen tapahtumissa. Pariskunta avioitui vuonna 1897. Elämänvaiheisiin voi tutustua heidän asumuksillaan Riiassa ja Jūrmalassa.

Rainis (oikealta nimeltään Jānis Pliekšāns) oli kirjailija, kääntäjä ja asianajaja. Aspazija (oikealta nimeltään Elza Pliekšāne os. Rosenwald) kirjoitti runoja ja näytelmiä. Heistä kertova kotimuseo (Raina un Aspazijas mãja) sijaitsee Riian keskustassa osoitteessa Basnicas iela 30. Kaksikerroksisessa puutalossa on alkuperäistä esineistöä sekä heidän kirjakokoelmansa. Kotimuseo on auki ti-la 10-17, pääsymaksu 2 euroa.

Riika

Raina un Aspazijas mãja

Riga




Kahden euron ja vajaan puolen tunnin junamatkan päässä pääsee tutustumaan Rainiksen ja Aspazijan kesähuvilaan (Raina un Apazijas vasarnica). Se on Jūrmalan keskustassa osoitteessa Jãna Pliekšāna iela 7. Kesiä vietettiin siellä vuodesta 1926 vuoteen 1929, jolloin Rainis kuoli. Huvilamuseo on auki ti-la 10-17, pääsymaksu 2 euroa.

Jurmala

Raina un Aspazijas vasarnica





Aspazija osti viimeisiksi elinvuosikseen (1933-43) talon Jūrmalasta Lielupe-joen rannalta. Kaksikerroksinen puutalo (Aspazijas mãja) verantoineen esittelee elämistä 1930-luvulla. Maksuton kotimuseo on auki ti-la 10-18.

Aspazijas mãja






Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Latvia-aiheisia blogiartikkeleita:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Pyynikki - Mansen humiseva harju