Lielahden kartano ja Nottbeck-suvun hautausmaa

 


Hiedanrannan kaupunginosassa Tampereella sijaitsee Lielahden kartano. Näsijärven rannalla oleva suojeltu kartano on valtakunnallisesti merkittävä rakennus. Finlaysonin tehtailijan poika Wilhelm Fredrik von Nottbeck rakennutti linnamaisen päärakennuksen vuonna 1893. Sittemmin se toimi alueelle rakennetun sellutehtaan toimitusjohtajan asuntona. Kartanoon pääsee tutustumaan itsenäisesti ti-su 11-17 tai osallistumalla maksuttomalle opastetulle kävelykierrokselle.

Lielahden kartano






Alkuperäisiä kartanon rakennuksia ovat myös maakellari, makasiini ja mankelihuone. Tiiliholvattu maakellarin on kartanon kanssa samaa koristeellista tyyliä. Viljamakasiini toimi myöhemmin hevosvaunujen ja edustusautojen tallina. Kartanon puisto kävelyteineen rajautuu Näsijärveen.

Hiedanrannan karttanopuisto






Nottbeck-suvun yksityinen hautausmaa sijaitsee 300 metrin päässä kartanolta länteen. Sinne on haudattu kymmenen suvun jäsentä. Hautausmaa sai alkunsa, kun nuorin von Nottbeckin pojista, Ernst, menehtyi vuonna 1885 epämääräisissä olosuhteissa ollessaan matkalla Lielahteen. Korkean takorauta-aidan ympäröimän hautausmaan keskellä on kahdeksankulmainen punatiilinen kappeli. Hauta-alueelle järjestetään maksuttomia opastettuja kierroksia.

von Nottbeckien hautausmaa





Lue myös edelliset aiheeseen liittyvät artikkelit:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo