Riika - maailman jugend-pääkaupunki

 

Riika

Latvian pääkaupungissa Riiassa on likimain 800 jugend-rakennusta. Niitä löytyy erityisesti vanhankaupungin kehällä olevilta bulevardeilta. Suurin osa taloista on rakennettu vuosina 1904-1914.

Alberta iela- ja Strēlnieku iela -katujen kulmassa on Baltian ainoa jugend-perinnölle omistettu museo, Rigas Jugendstila centrs. Se sijaitsee latvialaisen arkkitehdin Konstantīns Pēkšēnsin entisessä kodissa. Museo esittelee arkkitehtien lisäksi varakkaan porvarisperheen elämää sekä Riiassa ja Latvian alueella 1900-luvun alussa valmistettuja tai käytettyjä jugend-esineitä.

Rigas Jugendstila centrs

Riga






Alberta iela -kadun jugend-taloista moni on arkkitehti Michail Eisensteinin suunnittelema. Kaikkiaan hän loi Riikaan noin 20 rakennusta. Hän kehitti jugendtyyliä kuvaamaan myös ihmisiä, myyttejä ja eläimiä.

Alberta iela




Elizabetes iela -kadun varrella on myös monta merkittävää jugend-rakennusta. Yksi hienoimmista on osoitteessa Elizabetes iela 33. 

Elizabetes iela



Lähikaduilta ja ympäri kaupunkia löytyy lisää upeita seinustoja ja erikoisia yksityiskohtia. Vanhankaupungin tunnetuin lienee Kissatalo, jonka kohdalla katse pitää kohottaa katolle saakka.



Neiburgs hotel

Cat house


Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Latvia-aiheisia blogiartikkeleita:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Pyynikki - Mansen humiseva harju