Vallisaari - viiksisiipan koti

 

Vallisaari

Vallisaari sijaitsee Helsingin edustalla Suomenlinnan vieressä. Vuonna 2016 virkistystä ja luontomatkailua varten avattuun saareen pääsee lautalla Kauppatorilta. 

Vallisaaressa on useita lampia. Keskiajalla merenkulkijat ovat hakeneet niistä juomavettä. Saarta myöhemmin asuttaneet ovat käyttäneet niitä uimiseen ja pesemiseen. Saari on monimuotoinen luontokohde niittyineen ja lehtoineen. Siellä asuu monta harvinaista ja jopa uhanalaista lajia.

Vallisaaren lampi






Kustaanmiekan 81 metriä leveä salmi erottaa Vallisaaren Suomenlinnasta. Maisemia voi ihailla Pohjalan Gibraltarina tunnetusta näköalapaikasta tai läheisiltä mereen viettäviltä kallioilta.

Kustaanmiekka

Pohjolan Gibraltar


Kustaanmiekan salmi



Vallisaari on ollut puolustusvoimien käytössä vuoteen 2012 saakka. Ensimmäiset suojavallit on pystytetty jo vuonna 1554. 1800-luvun puolivälissä rakennettiin pattereita, joista suurin on Aleksanterinpatteri. Itse rakennus odottaa peruskorjaamista eikä sisään pääse, mutta patterin päältä on näkymät saaren suljettuun eteläosaan sekä myös Helsingin keskustan suuntaan.

Aleksanterinpatteri




Aleksanterinpatterilta lähtee lehmuskuja, joka alun perin kuului osana venäläisten 1860-luvulla rakentamaan puistoon. Hämärän tullen kuja toimii myös lepakoiden valtatienä. Muiden joukossa hyönteisten perässä viilettävät niin viiksisiipat kuin korvayökötkin. Onttojen runkojen sisäseinillä viihtyvät myös kyrmysepikän toukat.






Reittiliikenne Vallisaareen

Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Helsinki-aiheisia blogiartikkeleita:

Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia luontoaiheisia blogiartikkeleita:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo