Alvar Aallon Seinäjoki, Osa 1: kirkko ja kirjasto

 


Lakeuden Risti on vuonna 1960 käyttöön vihitty kirkko Seinäjoen kaupungin keskustan eteläpuolella. Alvar Aalto voitti sen suunnittelua koskevan arkkitehtikilpailun jo vuonna 1951. Katedraalinmuotoisessa kirkkosalissa on 1 200 istumapaikkaa. Myös sisustus valaisimia, kirkkotekstiilejä ja ehtoollisvälineistöä myöten on Aallon suunnittelemaa. Aukioloajat


Lakeuden Risti -kirkko




Alttarin vieressä on pieni kappeli. Lasimaalaus ”Etelä-Pohjanmaan virrat” on niin ikään Alvar Aallon suunnittelema.



Kirkon pohjoispuolella seisoo 65 metriä korkea kellotorni. Sinne pääsee hissillä tai kipuamalla 276 askelmaa. Tornin juurella on Aallon suunnittelema ”Elämän lähde” -veistos.

Lakeuden Ristin kellotorni


Seinäjoki



Kirkon ja vuonna 1966 valmistuneen seurakuntakeskuksen väliin jää kirkkopiha, joka on suunniteltu niin, että siinä voi järjestää ulkoilmatilaisuuksia.



Koulukadun toisella puolella on vuonna 1965 valmistunut Aallon kirjasto. Suojeltu rakennus on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Lainaussali on viuhkamainen ja valoisa. Sen keskellä on lukusali. Aukioloajat

Aalto-kirjasto, Seinäjoki




Aallon kirjaston yhteydessä on esillä Alvar ja Aino Aallon lasitöitä. Kokoelmassa on yli kaksisataa pääasiassa 1930-luvun kilpailuihin tehtyjä töitä.




Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Pyynikki - Mansen humiseva harju