Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

 

Reilun kilometrin mittainen Hämeenpuisto kulkee Tampereen keskustan länsilaidalla etelästä pohjoiseen. Alun perin se suunniteltiin palomuuriksi vanhan ja uuden kaupungin väliin. Nykyisen nimensä puisto sai vuonna 1936 - siihen asti sitä kutsuttiin Esplanadiksi. Bulevardia reunustavat molemmilla puolilla ajoradat.

Pyhäjärven puoleisessa päässä on Eteläpuisto. Sen näkyvin monumentti on Osuustoimintamuistomerkki. Hämeenpuiston länsireunalla on vuonna 1901 toimintansa aloittanut Tampereen Työväen Teatteri. Nykyinen teatterirakennus on vuodelta 1985.

Eteläpuisto

Osuustoimintamuistomerkki

Hämeenpuisto

Tampereen työväenteatteri

Vähän matkan päässä häämöttää Aleksanterin kirkko, jota ympäröi kirkkopuisto. Hämeenpuistossa käyskentelevien ilona ovat myös monet veistokset, joita on etenkin pääkirjasto Metson tienoilla. Tampereella syntyneen Minna Canthin kirjoittama näytelmä Anna-Liisa oli työväenteatterin ensimmäinen esitys.

Kevät


Pääkirjasto Metso

Uutisia-patsas

MInna Canth

Hämeenpuiston pohjoispään suihkukaivo vuodelta 1913 on Tampereen kaupungin ensimmäinen julkinen taideteos. Se saa monet turistit edelleen pysähtymään. 

Näsikallion suihkukaivo




Polkua pitkin voi jatkaa ylös Näsinpuistoon. Reitti kulkee laululavan ohi Höyrylaiva Kurun haaksirikon muistomerkille, joka on pystytetty vuonna 1929 tapahtuneen suuronnettomuuden muistoksi. Näsinpuistossa voi ihailla myös Näsijärvelle ja Särkänniemeen avautuvia maisemia.


Kurun haaksirikon muistomerkki



Muita Urbaanipatikoijien  julkaisemia Tampere-aiheisia blogiartikkeleita:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo