Kierroksella Tammerkosken kansallismaisemissa

 


Tammerkoski syntyi noin 7 500 vuotta sitten, kun maa nousi ja Näsijärven vedet alkoivat virrata 18 metriä alempana olevaan Pyhäjärveen. Jonkin aikaa myöhemmin kosken varteen alkoi kasvaa kaupunki, jonka nykyään tunnetaan nimellä Tampere.

Pyhäjärven rannasta Ratinanniemestä voi lähteä kosken vartta kulkevalle kävelyreitille. Virran ylittää monta siltaa. Ratinan sillan ja Laukonsillan alta pääsevät veneet ja saunalautat kulkemaan Ratinan suvantoon ja Laukontorille.

Laukonsilta

Laukontorin venesatama

Laukontori

Kosken alajuoksulla ovat myös Vuolteensilta ja Kehräsaaren silta ennen käsityökeskus Verkarantaa. Kosken länsirannalla toimii edelleen vuonna 1865 perustettu kartonkitehdas.

Vuolteensilta

Kehräsaarensilta

TAKO

Tampereen pääväylä, Hämeenkatu, ylittää kosken 68-metristä Hämeensiltaa pitkin. Itärannalla on funktionalistinen Tempon talo kaverinaan Tampereen teatterin päärakennus.  Sillan kaiteilla on neljä Wäinö Aaltosen veistosta. 


Hämeensilta


Hämeensillan pohjoispuolella kosken molemmilla rannoilla on puistot kukkineen ja penkkeineen. Niiden nurmilta voi ihailla vesivoimalan vieressä kuohuvaa vesiputousta. Funkkistyylinen voimala on merkittävä osa Tammerkosken kansallismaisemaa.


Koskipuisto

Vanhankirjastonpuisto



Kansallismaisemaan kuuluvat olennaisesti myös Satakunnansillan yläpuolella olevat Tampellan ja Finlaysonin entiset tehdasrakennukset. Kosken yläjuoksulla sen ylittää vielä Palatsinraitin kävelysilta, Tammerkosken ratasilta sekä Näsinsilta. 

Finlayson

Tampella


Palatsinraitin kävelysilta


Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia Tampereen historiaan liittyviä blogiartikkeleita:





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aulanko - puistometsän monet ihmeet

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Kesäpäivä Kangasalla - maisemia ja luontoelämyksiä

Ilmaishuveja Helsingissä: Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo