Tampereen isoilla kirkoilla

 

Haavoittunut enkeli

Tampereella Hämeenpuiston laidalla sijaitsee Aleksanterin kirkko. Vuonna 1881 valmistunut uusgoottilainen tiilikirkko on nimetty Venäjän keisarin Aleksanteri II:n mukaan. Alttaritaulu on nimeltään ”Vapahtajan kirkastaminen” ja sen on maalannut Aleksandra Såltin. Kirkon ympärillä on Pyynikin kirkkopuisto, joka on entinen hautausmaa. 

Aleksanterin kirkko






Tampereen tuomiokirkko löytyy Satakunnankadun varrelta Juhannuskylästä. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema kansallisromanttista tyyliä edustava kirkko rakennettiin vuosina 1902-07. Ylösnousemusta kuvaavan alttaritaulun on maalannut Magnus Enckell. Lehterin kaiteita kiertävä ”Köynnöksenkantajat” ja lehterin seinästä löytyvä ”Haavoittunut enkeli” ovat Hugo Simbergin siveltimestä. Kirkon ympärillä on Tuomiokirkonpuisto. Aukioloajat

Tampereen tuomiokirkko







Kalevan kirkko seisoo kukkulalla Liisanpuiston keskellä Teiskontien ja Sammonkadun välissä. Raili ja Reima Pietilän suunnittelema betonikirkko valmistui vuonna 1966 ja edustaa uudempaa kirkkoarkkitehtuuria. Pietilät ovat suunnitelleet myös kirkkosalin sisustuksen sekä alttariveistoksen, jonka nimi on ”Särkynyt ruoko”. 

Kalevan kirkko






Lue myös: 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tampereen tunnetuimmat tornit

Alvar Aallon Seinäjoki, Osa 1: kirkko ja kirjasto

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Pyynikki - Mansen humiseva harju

Hatanpään arboretum - syyssonaatti