Wivi Lönn - Jyväskylän arkkitehtoniset helmet
Arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli Jyväskylään kymmeniä rakennuksia 1900-luvun alussa. Hän asui kaupungissa vuosina 1911-1918.
Jo ennen muuttoaan Tampereelta Jyväskylään Wivi Lönn suunnitteli kauppaneuvos Julius Johnsonille asuintalon Äijälänsalmen maisemiin. Jugend-tyylinen Kuokkalan kartano valmistui vuonna 1904. Johnson perheineen asui kartanossa usean vuosikymmenen ajan.
Vuosina 1948-1967 kartanossa toimi Jyväskylän maalaiskunnan synnytyslaitos. Sittemmin rakennus on kokonaan entisöity. Myös sisätilat on saneerattu ja rakennus on kalustettu kartanohenkisesti. Nykyään tiloissa toimii ravintola ja siellä järjestetään juhlia, tapahtumia ja konsertteja.
Wivi Lönn niitti Tamperella mainetta taitavana koulurakennusten suunnittelijana. Myös Jyväskylän keskustaan Ainonkadun varrelle hän suunnitteli puurakenteisen koulun. Vuonna 1912 valmistunut Puistokoulu edustaa varhaisklassista koulurakentamista, mistä kertovat symmetriset julkisivut, aumakatto, päätykolmiot ja ristikkoikkunat. Jyväskylän ensimmäinen kunnallinen kansakoulu on ollut koko historiansa ajan koulukäytössä.
Seminaarinmäen viljamakasiini on Jyväskylän vanhin kivirakennus vuodelta 1851. Wivi Lönnin suunnitelmiin perustuen se muutettiin kirjastokäyttöön vuonna 1916. Sittemmin se on palvellut niin museona kuin yliopiston rehtoraattinakin.
Seminaarinmäen rinteessä on useampikin Wivi Lönnin suunnittelema rakennus. Vapaudenkadun ja Hämeenkadun kulmassa sijaitsevalle Jyväskylän juomatehtaalle valmistui punatiilinen tehdasrakennus sekä puinen asuin- ja konttorirakennus vuosina 1909 ja 1911.
Hämeenkadun varrelle valmistui useampi yksityisasunto: Juomatehtaan kasöörin talo Wilhelm-veljelle, Wivin oma asuintalo sekä toisen veljen Emil Lönnin talo.
Seminaarinkadun alapäässä sijaitsee Karpion talo, jossa arkkitehti Alvar Aalto asui perheineen 1920-luvulla. Ylempänä on vielä Storen talo, joka nykyisin tunnetaan paremmin Kirjailijatalona.
Muita Urbaanipatikoijien rakennusarkkitehtuuriin liittyviä blogiartikkeleita:
Kommentit
Lähetä kommentti