Andalusian maakunnassa sijaitseva Córdoba on nykyään 320 000 asukkaan kotikaupunki. Roomalaiset valloittivat alueen jo 206 eKr ja perustivat sinne siirtokunnan.
Maurit hallitsivat Córdobaa 700-luvulta 1200-luvulle. Kaupungin loiston aika jatkui ensimmäisen vuosituhannen päättymiseen saakka, jolloin Córdoba toimi pääkaupunkina. Kalifaatin aikana kaupungissa oli jopa 600 kylpylää. Yksi niistä on 900-luvulla rakennettu Baños del Alcázar Califal -kylpylä, joka sijaitsee Plaza Campo Santo de los Mártires -aukiolla. Kalifi al-Hakam II rakennutti kylpylän perheelleen.
Kylpylässä oli mm. viileä, lämmin ja kuuma huone. Tärkein näistä oli lämmin huone, jota kalifi käytti myös arvovieraiden vastaanottamiseen ja poliittisten kokoontumisten paikkana. Huone oli koristeltu okranvärisillä seinämaalauksilla. Suorakaiteen muotoisessa kuumahuoneessa ja sen sivuhuoneissa oli valkoiset marmorilattiat. Kylpylässä oli mudejár-tyyliset kaaret ja pylväät.
Kalifin kylpylään pääsee tutustumaan tiistaista sunnuntaihin 3 euron pääsymaksulla.
Córdoban historiallisessa keskustassa on myös La Juderian kaupunginosa. Sen keskiaikaiset korttelit ja kapeat mukulakivikadut ovat hyvin säilyneitä. Juutalaiset asuttivat aluetta 900-luvulta vuoteen 1492, jolloin katoliset hallitsijat karkottivat heidät.
La Juderian alueelta voi löytää myös ruukuin ja kukkasin koristeltuja kujia, kuten Calleja de las Flores (suom. kukkakuja).
Kapeimmillaan kujat voivat olla alle puolen metrin levyisiä, kuten Calleja del Panuelo (suom. nenäliinakuja).
Calle de los Judios -kadun varrella on pieni vuonna 1315 valmistunut synagoga, joka on yksi harvoista Espanjassa. Sen koristelussa on käytetty mudejár-tyylisiä stukkopaneeleita.Juutalaisten karkoittamisen jälkeen synagogaa on käytetty muun muassa sairaalana ja kouluna. Synagogaan pääsee tutustuman tiistaista sunnuntaihin klo 9-15 maksutta.
Córdoban muita nähtävyyksiä:
Moskeija-katedraalista, Alcázarin palatsilinnoituksesta, kuninkaallisista talleista, Vianan patiopalatsista, kukkaispatioista ja roomalaisesta sillasta Calahorran torneineen julkaisemme erilliset blogiartikkelit.
Kommentit
Lähetä kommentti